Cordtuch ondersteunt gemeenschapstoerisme in Ecuador

Communautair toerisme in Ecuador

Heel weinig landen kunnen prat gaan op zoveel natuurlijke en culturele rijkdommen als Ecuador. Zijn vier belangrijkste troeven – kust, siërra, Amazonegebied en Galapagoseilanden – vormen vier ecosystemen met een onmetelijke biodiversiteit. De bevolking bestaat voor 25 % uit inheemse gemeenschappen met voorouderlijke tradities. Hun culturele eigenheid maakt van Ecuador een voorloper in communautair toerisme. Communautair toerisme is een fundamenteel element in de nationale ontwikkelingsstrategie van het land. Het zorgt voor investeringen, verhoogt het bbp, creëert nieuwe bronnen van waardig werk en krikt de levensstandaard op van de lokale gemeenschappen. Volgens het Plan Nacional para el Buen Vivir 2013-2017 is het communautair toerisme bovendien een transversale pijler van de volkseconomie en de solidaire economie.

Communautair toerisme ontwikkelen in Chimborazo

De Corporación para el Desarrollo del Turismo Comunitario de Chimborazo (Cordtuch) verenigt 11 initiatieven van communautair toerisme verspreid over vijf kantons van de provincie Chimborazo. Chimborazo pakt uit met toeristische bezienswaardigheden zoals het natuurpark Reserva de Producción de Fauna Chimborazo, het nationaal park Sangay en ‘el Tren’ met reizen in toeristische (slaap)treinen op panoramische routes.

Cordtuch mikt zowel op nationale en internationale bezoekers die houden van de natuur, als op reizigers die zich aangetrokken voelen tot het communautair toerisme. Maar er is nog werk aan de winkel, want uit een onderzoek in de provincie blijkt dat de organisatie slechts 0,95 % van het toerisme naar zich toetrekt.

De initiatieven van de Cordtuch-leden blazen de lokale economie nieuw leven in, creëren werkgelegenheid en beschermen de voorouderlijke kennis en het cultureel erfgoed van het Kichwa Puruwa-volk. Interculturele relaties met toeristen worden daardoor mogelijk. Deze initiatieven dragen ook bij tot de bewustmaking en de bescherming van de natuurlijke rijkdommen, wat er mee voor garant staat dat de bevolking kan leven in een gezonde en evenwichtige omgeving.

Er werden nieuwe activiteiten en initiatieven ontwikkeld zoals ambachtelijke workshops, centra voor de verwerking van geneeskrachtige planten, projecten om lama’s, vicuña’s en alpaca’s te houden, boomkwekerijen, een cultureel museum, agro-ecologische boerderijen, … of nog, herbebossingsprojecten met inheemse boomsoorten, bescherming van de páramo – een typisch ecosysteem uit de Andes – en van de microstroomgebieden. Om de activiteiten van Cordtuch te versterken werd een commerciële en technische tak opgericht,  de Operadora de Turismo Comunitario Puruha Razurku die de diensten van de leden op de markt brengt.

Het toeristisch aanbod verbeteren

Het project gefinancierd door het Trade for Development Centre is erop gericht de kleine ondernemingen voor communautair toerisme duurzaam te maken. Het biedt steun via (1) de versterking van ondernemingsvaardigheden in het algemeen, (2) de ontwikkeling van het toeristisch aanbod op de lokale, regionale of internationale markten aan de hand van systemen om de kwaliteit te verbeteren en te controleren, gebaseerd op certificeringen van duurzaam toerisme (3) en deelname aan handelsbeurzen om het aanbod van communautair toerisme te presenteren.

Twee voorbeelden maken het project meer concreet;

  • Er werd een verhalenboek uit de Andes opgesteld in samenwerking met de Faculteit voor Natuurlijke Rijkdommen van de Universiteit van Rio Bamba (cursus ecotoerisme). Elke gemeenschap kon een verhaal uitkiezen dat werd opgetekend en uitgebeeld met een aquareltekening. De universiteitsstudenten namen deel aan vertelavonden in de gemeenschappen om vergeten verhalen op te rakelen en neer te schrijven. Het ging niet alleen om het opwaarderen van het cultureel erfgoed maar ook om een uitwisseling tussen verschillende generaties en gemeenschappen.
  • Cordtuch heeft een handboek voor bewegwijzering gemaakt voor de 11 deel-nemende gemeenschappen. Daarmee wil het zijn bedrijfsimago versterken en tegemoetkomen aan de noden van toeristen. Het handboek bevat toeristische informatie, oriëntatie, ecologische en culturele uitleg, waarschuwingen voor eventuele risico’s, enz die de gemeenschappen aan de toeristen kunnen meegeven. Het bevat ook een huisstijl voor wegwijzers en informatieborden met technische normen en standaarden voor teksten, opbouw, logo’s, kleuraanduidingen en materiaalgebruik. Het handboek werd uitgedeeld aan de overheden zodat het ook op nationaal vlak kan worden gebruikt.

www.cordtuch.org.ec