Tighanimine krijgt de Prix des Femmes Marjolaine

Marokkaanse fairtradecoöperatie krijgt de Prix des Femmes Marjolaine 

Op 4 oktober 2016 kreeg de coöperatie Tighanimine de Franse prijs voor internationale solidariteit, beter bekend als de Prix des Femmes Marjolaine.

Deze award beloont vrouwen uit de mediterrane regio die toonaangevend zijn in de ontwikkeling van voeding en landbouw. De coöperatie Tighanimine brengt vrouwen samen die eerlijke arganolie produceren. Zij kregen de prijs van € 4000 omdat ze ‘ten volle de impact van fair trade aantonen op het versterken van economische onafhankelijkheid en autonomie bij vrouwen’. De 68 vrouwelijke leden van de coöperatie hebben een verschil gemaakt in de Berbergemeenschap. Dit ook omwille van hun sociaal-economische projecten, zoals alfabetiseringsprogramma’s voor de vrouwen.   

Het Trade for Development Centre gaf financiële ondersteuning aan Tighanimine. Met het geld werden de managementcapaciteiten van de vrouwen verbeterd, systemen van kwaliteitscontroles opgezet en banners en folders opgemaakt om zich te presenteren op de Marokkaanse en Europese markt. Sinds 2011 behaalde Tighanimine als eerste coöperatie de fairtradecertificering